Bij wie kan ik terecht?

Ik zit op de

Ik zoek hulp. Bij wie kan ik terecht?

Ga naar iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, de ouders van een vriend(in) of een buurvrouw, een oom of een tante. Kies een volwassene met wie je durft te praten.

Wil je liever anoniem praten? Onderaan deze pagina staat een lijstje met organisaties die naar jouw verhaal kunnen luisteren.

Het is spannend om het te vertellen. Daar is moed voor nodig. Maar bedenk: daarna voel je je vaak beter, want praten is de 1e stap om het pesten te stoppen. We geven je daarom wat tips die je daarbij helpen: Hoe pak ik dat aan?

Op school

Ook op school is er iemand met wie je kunt praten. Bijvoorbeeld je juf of meester, de Interne Begeleider (IB’er), het aanspreekpunt pesten of de vertrouwenspersoon. Soms noemen ze iemand waarmee je kunt praten ook wel de praatjuf.

Laura geeft les in groep 5 en Margreet is vertrouwenspersoon op een basisschool. Zij vertellen waarom het goed is om met iemand over pesten te praten en wat zij doen om te helpen als leerlingen bij hen komen.

Laura: “Praten over pesten is nooit klikken.”

 

Margreet: “Gewoon komen als je ergens mee zit, ik denk dat dat belangrijk is.”

 

Wist je dat elke school verplicht is om kinderen te helpen als ze worden gepest. We vertellen je hier meer over bij Wat moet mijn school doen?

Bij wie kan ik terecht?

Ga naar iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, de ouders van een vriend(in) of een buurvrouw, je mentor of een oom of tante. Kies een volwassene met wie je durft te praten.

Wil je liever anoniem praten? Onderaan deze pagina staat een lijstje met organisaties bij wie je altijd je verhaal kwijt kunt.

Het is dapper om het te vertellen. Daar is moed voor nodig. Praten is echt de 1e stap naar een oplossing. We geven je daarom wat tips die je daarbij helpen: Hoe pak ik dat aan?

Op school

Ook op school is er iemand met wie je kunt praten. Bijvoorbeeld een docent, je mentor of de vertrouwenspersoon.

Siegfried is mentor op een middelbare school. Hij vertelt waarom het goed is om met iemand over pesten te praten en bij wie je dat nog meer kunt doen op school.

Siegfried: “Weet je wat belangrijk is, dat je er niet mee blijft lopen.”

 

Wist je dat elke middelbare school verplicht is om jongeren te helpen als ze worden gepest. We vertellen je hier meer over bij Wat moet mijn school doen?

Ervaringsverhalen van anderen