Wat moet mijn school doen?

Ik zit op de

Ik word gepest op school. Wat moet mijn school doen?

Nederlandse scholen moeten ervoor zorgen dat kinderen zich veilig voelen op school. Dat staat in de wet. Dit betekent dat ze hun best moeten doen om pesten tegen te gaan.

Er zijn 3 dingen die jouw school moet doen. We leggen het uit in het filmpje, en in de tekst hieronder.

 

Alle scholen moeten:

  1. Een meester of juf aanwijzen waar jij – en je ouders – terecht kunnen als er wordt gepest. Dit noemen we het  aanspreekpunt pesten. Deze persoon luistert naar je, en jullie bedenken samen een oplossing om het pesten te stoppen.
  2. Een plan hebben om pesten te voorkomen. Dat noemen we het veiligheidsbeleid. In dit plan schrijft jouw school hoe ze de school een veilige plek maken. Meestal staat er ook een stukje in over pesten.
  3. Elk jaar aan de leerlingen vragen of ze zich veilig voelen. Dat noemen we monitoren. Dat doen ze met een vragenlijst of door een onderzoekje.

Bij wie kun jij terecht op school? Dat staat meestal op de website van je school of in de (online) schoolgids. Je ouders en jij kunnen het ook navragen, bijvoorbeeld bij een leraar of lerares die je vertrouwt of bij het hoofd van de school.

Ik word gepest op school. Wat moet mijn school doen?

Nederlandse scholen moeten ervoor zorgen dat iedereen zich veilig voelt op school. Dat staat in de wet. Ze moeten 3 dingen doen om pesten tegen te gaan.

Dat leggen we uit in dit filmpje, en in de tekst hieronder.

 

Alle scholen moeten:

  1. Een leraar aanwijzen waar jij – en je ouders – terecht kunnen als er gepest wordt. Dit noemen we het  aanspreekpunt pesten. Deze persoon luistert naar jullie, en samen bedenken jullie een oplossing om het pesten te stoppen.
  2. Een plan hebben om pesten te voorkomen. Dat noemen we het veiligheidsbeleid. In dit plan schrijft jouw school op wat ze doen om van de school een veilige plek te maken. Meestal staat er een apart stukje in over pesten, dat heet het pestprotocol.
  3. Elk jaar aan de leerlingen vragen of ze zich veilig voelen. Dat noemen we monitoren. Dat kunnen ze doen met een vragenlijst of door een onderzoek.

Bij wie kun jij terecht op school? Dat staat meestal op de website van je school of in de (online) schoolgids. Je ouders en jij kunnen het ook navragen, bijvoorbeeld bij je mentor of bij het hoofd van de school.

Wil je meer weten? Google dan op ‘wet veiligheid op school’.

Ervaringsverhalen van anderen