![]() |
Hoeveel kinderen worden er eigenlijk in Nederland gepest? En op wat voor manieren gebeurt dat pesten? Wat kan en moet school doen als er gepest wordt?We vertellen je er hier meer over. |
Hoeveel kinderen worden er gepest?
De laatste jaren zien we het aantal gepeste leerlingen steeds verder terug lopen.
- Op de basisschool wordt nu 10% van de kinderen minstens 1 keer per maand gepest.
- Op de middelbare school is dit nog maar 5%. Dat is bijna de helft minder dan in 2014.
In de meeste onderzoeken naar pesten, wordt aan kinderen en jongeren zelf gevraagd wat hun ervaringen hiermee zijn. Doordat elk onderzoek het begrip ‘pesten’ anders omschrijft, is het moeilijk de resultaten te vergelijken.
Hoe omschrijf jij pesten? En wat is het verschil tussen pesten en plagen? En hoe zien jouw klasgenoten dit?
Vraag het eens aan ze, bijvoorbeeld tijdens een spreekbeurt over pesten en kijk wat er gebeurt.
Op deze pagina lees je meer over pesten en plagen.
Op wat voor manier wordt er gepest?
- Op de basisschool wordt er vooral ‘traditioneel’ gepest (66%). Met traditioneel pesten bedoelen we buitensluiten, uitschelden, schoppen en slaan enz. Naast traditioneel pesten wordt er ook online gepest: via internet of sociale media. Online pesten komt op de basisschool nauwelijks voor (8%).
- Op de middelbare school wordt 47% ‘traditioneel’ gepest, maar zien we ook meer online pesten (20%).
Lees hier meer over de vormen van pesten.
Online pesten
- Ruim 5% van de jongeren tussen de 12 en 25 jaar heeft wel eens te maken gehad met online pesten. Dat is ruim 140 duizend jongeren! Tussen de 12 en 18 jaar wordt er het meest gepest, daarna neemt het langzaam af.
- Wist je dat meisjes 2x zo vaak het slachtoffer zijn van online pesten dan jongens? Dit geldt ook voor jongeren uit de LHBT-community in vergelijking tot heteroseksuele jongeren.
- Bij online pesten komt laster het meest voor: iemand online belachelijk maken of onterecht beschuldigen.
Bekijk hier onze tips bij online pesten.
Wat zegt de wet?
Sinds 2015 zijn alle scholen verplicht om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk gepest wordt. Dat staat in de wet. Deze wet heet ‘wet Veiligheid op school’. In deze wet staat dat alle scholen:
- Een aanspreekpunt pesten moeten hebben waar jij en je ouders terecht kunnen als er gepest wordt op school én iemand moeten hebben die ervoor zorgt dat alle gemaakte afspraken over pesten ook echt worden nagekomen.
- Moeten monitoren. Dit doen scholen door jaarlijks de veiligheid van de leerlingen te meten. Bijvoorbeeld door een vragenlijst of een onderzoekje.
- Een veiligheidsbeleid moeten hebben. Dit is een plan waarin je school schrijft hoe er gezorgd wordt dat het veilig is en blijft op school. Vaak staat hier een apart stukje in over pesten. Dit heet soms een anti-pestbeleid of anti-pestprotocol.
Deze animatie vertelt je er meer over:
Wie het aanspreekpunt pesten bij jou op school is en hoe jouw school werkt aan de veiligheid van de leerlingen, is in de meeste gevallen te vinden in de (online) schoolgids. Is dit bij jouw school niet zo? Dan kunnen jij en je ouders deze informatie opvragen bij de directie.
Hoe zit dat bij jou op school? Kan jij alle informatie vinden op de website of de (online) schoolgids van je school?
(Bron cijfers over pesten: Nederlands Jeugdinstituut (NJi))